Buiten sporten terwijl het winter is doe je zo

Sinds de coronacrisis is het aantal mensen in Nederland dat wekelijks sport flink gedaald. Uit onderzoek van het NOS*NSF blijkt namelijk dat momenteel nog maar iets meer dan de helft van de Nederlanders iedere week sport.

Herken je jezelf daarin en wil je het bewegen deze winter weer oppakken? Goed idee. Voldoende sporten en bewegen is goed voor je lijf én je hoofd. Met de tips in dit artikel ben je goed voorbereid op een heerlijke sportsessie in de winterse buitenlucht.

Zorg voor de juiste sportkleding en -schoenen

Buiten sporten in de winter is net even anders dan een outdoor work-out in de zomer. Omdat het meestal een stuk kouder (en natter) is, is het belangrijk om je sportkleding hierop aan te passen. Comfortabel sporten in de winter doe je met laagjes; heel veel laagjes. Op die manier kun je eventueel een laagje uittrekken als je het warm hebt of juist aantrekken wanneer het te koud is. Ga hierbij voor sportkleding van een goed merk, zodat je zeker weet dat je het niet te koud krijgt. Denk bijvoorbeeld aan kleding van merken zoals Nike, adidas of Gymshark.

Dat geldt ook voor de schoenen waarmee je buiten gaat sporten. Koop goede, stevige en warme schoenen die een winterse work-out aan kunnen. Daar betaal je weliswaar iets meer voor, maar kun je ook langer mee. In verhouding ben je dus minder geld kwijt wanneer je gaat voor goed materiaal. Wat extra mooi meegenomen is, is dat er regelmatig een kortingscode zoals een Nike promotiecode beschikbaar is voor extra voordeel. Dat scheelt je vaak toch enkele tientjes.

Maak jezelf en je spieren warm met een warming-up

Naast goede kleding en schoenen is het van belang om extra goed naar je work-out te kijken. Zo is het doen van een warming-up natuurlijk altijd belangrijk, maar in de winter des te meer. Dat komt omdat je spieren in de winter net wat kouder en stijver zijn, omdat de bloedtoevoer naar je spieren iets minder is in dit seizoen. Om je doorbloeding te stimuleren is het nodig om een goede warming-up te doen.

Ook is een warming-up goed voor je hart omdat je hart dan meer tijd krijgt om bloed rond te pompen en om te wennen aan inspanning. Daarbij heb je minder kans op blessures wanneer je voor iedere work-out een warming-up doet, omdat je je lijf voorbereidt op een work-out. Je hoeft echt geen uur uit te trekken om je lichaam vast op te warmen. Een warming-up van een kwartier is meestal al voldoende om klaar te zijn voor een work-out. 

sporten in de winter

Vergeet niet om voldoende te drinken – ook in de winter

Wat je ook absoluut niet moet vergeten tijdens buiten sporten in de winter is om voldoende te drinken. Veel sporters drinken in de winterse seizoenen minder dan tijdens een sportsessie in de zomer. Dat komt omdat ze tijdens een warme zomerdag vaak meer zweten dan op een frisse winterdag en ze er daardoor automatisch aan worden herinnerd dat ze moeten drinken.

Ga je er in de winter op uit dan zul je zien dat het langer duurt voordat je zweet of dat je het door de kou minder merkt dat je überhaupt zweet. De kans is groot dat je dorstgevoel daardoor minder is dan in de zomer. Maar: vul je je lichaamsvocht niet aan met drinken dan kun je uitdrogen, ook in de winter. Zorg er daarom voor dat je voor, tijdens en na je work-out voldoende drinkt.

Let op je veiligheid tijdens buiten sporten in de winter

Natuurlijk is het comfortabel om goede en warme hardloopschoenen te hebben en belangrijk om met een warming-up je work-out te beginnen, maar er is nog meer waar je op moet letten tijdens buiten sporten in de winter. De dagen zijn in het winterse seizoen veel korter, waardoor de kans groot is dat je in het donker gaat sporten. Let daarom in dit seizoen extra goed op je veiligheid en zichtbaarheid buiten. 

Draag bijvoorbeeld lampjes aan de voor- en achterkant zodat andere mensen in het verkeer je goed kunnen zien. Houd daarbij altijd de weersvoorspelling in de gaten om te checken of het niet gaat onweren of stormen. Sport als het even kan op plekken waar voldoende verlichting is en waar je zichtbaar bent. Wat tot slot nog kan helpen, is het dragen van een reflecterend hesje of sportkleding met reflecterende vlakken. Met een Nike promotiecode scoor je dergelijke goede sportkleding met reflectie altijd met fijne korting.