Alles dat je moet weten over de sportschool.

Hier vind je alles dat je moeten weten over sportscholen. Zoals wat er welke typen er zijn, wat sportscholen allemaal aanbieden, welke nieuwe soorten sportscholen er zijn en wat de trends zijn. Als je deze pagina leest weet je precies wat er mogelijk is en kun jij bepalen wat je wil qua sportschool!

Prijs van een sportschool abonnement

De keuze tussen sportscholen kan honderden euro`s per jaar schelen

Sportscholen kan je het beste indelen in 3 categoriën. Alles over het vinden van een goedkope sportschool vind je hier.

Budget sportscholen (€10 – €30 p/m)

Allereerst de budget sportscholen. De prijs per maand is tussen de 10 en 30 euro per maand om een jaar lang onbeperkt te sporten. De 2 grootste sportschoolketens van Nederland, Basic Fit en Fit For Free, vallen in deze categorie. De budget sportscholen focussen voornamelijk op prijs. Ze optimaliseren het fitness-aanbod voor een kleine prijs. Zo vind je deze sportscholen vaak vlakbij huis, er zijn namelijk heel veel sportscholen in deze prijsklasse. Door vlakbij huis een locatie te hebben en een lage prijs te vragen richten deze sportscholen zich op een breed publiek. Er sporten zowel jongeren als ouderen en zowel hardcore bodybuilders als sporters die zo af en toe in het fitnesscentrum te vinden zijn.

Wil je bij een budget sportschool aan de slag? Let dan wel op additionele kosten. Om de abonnementskosten zo laag mogelijk te houden worden kosten vaak buiten de abonnementsprijs om in rekening gebracht. Zo rekenen deze sportscholen vaak kosten voor inschrijving (inschrijfkosten), een pasje of een locker. Daarnaast dekt het abonnement niet altijd alle mogelijkheden van de sportschool. Zo kan het zijn dat je apart moet betalen voor groepslessen, water, handdoeken of Spa-gelegenheden.

Ben je op zoek naar een sportschool voor een scherpe prijs? Bij Budget sportscholen kun je al voor een paar tientjes per maand sporten.

Ideaal voor: Sporters een kleine portemonnee, sporters die op meerdere locaties willen sporten, startende sporters.

Gespecialiseerde sportscholen (€30 – €50 p/m)

Deze sportscholen richten zich vaak op 1 of meerdere sportschool onderdelen. Je betaalt er zo tussen de 30 en 50 euro per maand om een jaar lang onbeperkt te sporten. Maar waar focust zo`n sportschool zich dan op? We nemen hier een aantal voorbeelden door.

Een onderdeel waar gerichte sportscholen zich op focussen is begeleiding. De meeste van deze sportscholen zijn opgezet door een fitness-expert, een personal trainer of een sportcoach. Mensen met een uitzonderlijk goed verstand van sporten. Wil je graag fitnessen naast de sport die je beoefend, bijvoorbeeld voetbal of tennis? Dan zijn dit de sportscholen waar je moet zijn. De begeleiding in de sportschool maakt samen met jou een schema voor workouts en voeding. Wil je graag afvallen? In deze categorie zitten veel sportscholen die zich speciaal daarop toeleggen. Samen met jouw begeleider neem je jouw voedings-, slaap- en sportpatroon door. Samen bepaal je hoe het beter kan en maak je een plan. Wil je graag een grote variëteit aan groepslessen? Ook dan moet je in deze categorie zijn. Er zijn sportscholen die een oneindige set aan groepslessen aanbieden.

Ben je op zoek naar een sportschool die perfect aansluit op jouw wensen? De Gerichte Sportschool sluit één op één aan op jouw wensen en behoeften.

Ideaal voor: Sportgerichte krachttraining, afvallen, trainingsschema`s,

Bekijk sportscholen met krachttraining.

Premium sportscholen (€50 – €150 p/m)

Deze sportscholen bieden veel meer dan alleen fitnessapparaten en een sportruimte. Meestal is er bij binnenkomst een mooie receptie met mensen die je van alles kan vragen. Na de receptie loop je door het café naar de kleedruimtes. In het café kan je sportdrankjes halen, maar ook een biertje drinken of een maaltijd eten. De kleedruimtes zijn ruim en de lockers zijn gratis te gebruiken. Je kunt uiteraard gebruikmaken van allerlei fitnessapparatuur en er is altijd begeleiding aanwezig voor het maken van een schema of assistentie bij het gebruik van een apparaat of het uitvoeren van een oefening. Wil je liever iets anders doen dan fitnessen? Dat kan bij Premium Sportscholen. Je kan er namelijk ook zwemmen in het zwembad, squashen of meedoen met één van de groepslessen. Heb je kinderen thuis die je graag mee wilt nemen? Geen probleem bij Premium Sportscholen, er is een kidsclub waar jouw kinderen zich prima vermaken tijdens jouw workout.

Deze luxe komt met een prijs. Je betaalt er al snel €50 euro per maand en dit kan oplopen tot €150 per maand. Het verschil tussen een sportschool in de budget categorie en deze is al gauw honderden euro`s per jaar.

Laat jouw portemonnee het toe om je bij een Premium Sportschool aan te sluiten dan krijg je daar van alles voor terug. De gang naar de sportschool is dan iets waar je naar uitkijkt in plaats van tegenop ziet.

Ideaal voor: ruime portemonnee, luxe paardjes, sporters die af willen wisselen, sporters die ook squashen of zwemmen

Bekijk sportscholen met een zwembad

Aanbod van een sportschool

Sportscholen zijn volop in beweging en zoeken steeds naar nieuwe manieren om sporters uitdaging te bieden

Wat heeft een sportschool nu allemaal te bieden? Wat is er allemaal te kiezen? We maken hier een overzicht van alles dat sportscholen te bieden hebben.

Fitnessapparaten

Alle sportscholen, op enkele exoten na, hebben fitnessapparaten in de school staan. Meestal dekken de fitnessapparaten alle grote spiergroepen. Het meest bekende merk voor fitnessapparaten is TechnoGym.

Krachthonk

De meeste sportscholen hebben ook een krachthonk. Hier vind je dumbels, halters en bars. Verder staan er vaak bankjes voor of vlakbij grote spiegels en staan er toestellen om bank te drukken in verschillende hoeken.

Vind hier jouw sportschool met krachttraining.

Kleedruimten

Uiteraard biedt zo`n beetje elke sportschool een ruimte om in om te kleden en vaak ook te douchen. Ook al is het heel logisch dat iedere sportschool dit aanbiedt, er toch een groot verschil tussen de kleedruimten. Sommige sportscholen hebben ruime en schone kleedruimten, anderen hebben kleine kleedruimten. Lees een aantal reviews voordat je voor een sportschool kiest. Dan weet je zeker dat je niet bedrogen uitkomt.

Groepslessen

Naast fitnessapparaten en het krachthonk worden groepslessen het meest aangeboden in sportscholen. De meest voorkomende groepsles is (virtual) spinning. Daarnaast zijn er vaak groepslessen in de vorm van (kick)boksen, bodypump, buikspierkwartiertje, dans (Zumba en Sh’Bam), Yoga en BBB. Inventieve sportscholen vinden vaak weer nieuwe vormen van groepslessen uit.

Vind hier jouw fitnesscentrum met groepslessen.

Begeleiding

De begeleiding bij het sporten is bijna net zo belangrijk als de apparaten en groepslessen zelf. Je kan bij sportscholen begeleiding krijgen in hoe je moet sporten en wat je moet eten, maar in menig sportschool vind je ook een fysiotherapeut. Daarnaast zijn bij Gerichte Sportscholen ook vaak echte experts aanwezig die je kunnen begeleiden bij de training.

Vind hier jouw sportschool met personal training.

Crossfit faciliteiten

Naast fitnessapparaten en dumbels doen steeds vaker ropes en kettlebelts hun intreden in de sportscholen. Crossfit is een vorm van sport waarbij je dagelijks een WOD (workout of the day) afrondt. Sommige sportscholen bieden ook crossfit aan. Andere sportscholen hebben zich volledig toegelegd op crossfit.

Bootcamplessen

Sportscholen zie je steeds vaker in groepsvorm naar buiten gaan. Zeker met lekker weer lopen de parken vol met bootcampclubjes. Hiervoor geldt hetzelfde als voor crossfit; sommige sportscholen bieden ook bootcamp aan, maar er zijn ook sportscholen die zich volledig op Bootcamp hebben gefocust.

Zwembad

Premium Sportscholen hebben vaak een zwembad bij het fitnesscentrum. Je kan hier dus, in plaats van fitnessen, ook een workout doen in de vorm van zwemmen. Of je kan na een taaie workout een plons nemen in het zwembad.

Vind hier jouw sportschool met zwembad.

Spa

Naast een zwembad hebben de meeste Premium Sportscholen ook Spa. Er is dan een zonnebank, sauna en/of stoombad in de sportschool aanwezig. Ideaal voor na de workout.

Vind hier jouw sportschool met zonnebank.

Kidsclub

Een trend in fitnessland is de kidsclub. Steeds meer sportscholen hebben een ruimte waar jonge kinderen kunnen verblijven tijdens de workout van de ouders. Erg fijn voor drukbezette ouders.

Nieuwe soorten sportscholen

De beweging in de sportbranche zorgt voor de opkomst van nieuwe sporten

Naast dat een sportschool het aanbod en de faciliteiten uitbreidt, zich volledig toelegt op een lage prijs of kiest voor uitmuntende begeleiding, komen steeds meer sporten op. We bespreken hier de snelste stijgers van dit moment.

Bootcamp

Steeds meer sportscholen bieden Bootcamp aan. Echter, het zijn met name de clubs die zich focussen op Bootcamp die snel groeien. Uiteraard is een voordeel dat het opstarten van een bootcampclub relatief eenvoudig is, het vereist geen duur pand of prijzige fitnessapparaten. Het enige dat nodig is zijn enkele leden. Dit is één van de redenen waar Bootcamp zo hard groeit. Doordat het relatief goedkoop is, proberen veel mensen het een keer uit. Daarnaast is het een leuk alternatief op een workout in de sportschool als het lekker weer is. Een andere reden waarom Bootcamp aan populariteit wint is dat het een sport is in groepsverband. Het gezegde ‘gedeelde smart is halve smart’ gaat hier op.

Crossfit

Crossfit is net als Bootcamp een sport die voornamelijk in groepsverband wordt gedaan. Het is een mix tussen gewichtheffen, atletiek en gymnastiek. De oefeningen wordt uitgeoefend in een Crossfitbox. In deze box vind je een serie attributen. Zo vind je er bijvoorbeeld de kettlebelt, ropes, bumperplates, halters en het springtouw. Daarnaast zijn er vaak stellages waarmee je een oneindige hoeveelheid oefeningen kan doen. Iedere dag vinden er in de box (vaak) meerdere WOD`s (workout of the day) plaats. Deze WOD`s zijn een serie van oefeningen, gebruik maken van de attributen en stellages. Van deze WOD`s zijn erg zwaar, maar je wordt er extreem fit van.

Yoga

Veruit de snelsgroeiende sport van de drie. Het wint ontzettend snel terein en zelf veel sporscholen bieden nu ook yogalessen aan. Yoga zoals we het hier in het Westen kennen is eigenlijk Hatha Yoga. Het is al duizenden jaren oud. Het doel van Yoga was en is om balans te vinden. Van oudsher gaat het om de balans tussen lichaam en geest. Het uiteindelijke doel van deze balans is om Nirwana te bereiken. Een staat van zijn waarin het einde is bereikt van begeerte, aversie en verwarring. Dit is het hoofddoel van het Boedhisme.

Het hedendaagse yoga wordt meer en meer ingezet als sport/fitness oefening. Deze oefeningen zorgen voor een goede workout waarin je zowel flexibiliteit als kracht traint. Er zijn vele verschillende vormen van yoga. Sommige vormen zijn focussen zich wat meer op meditatie en de psyche, andere vormen van yoga zijn echte workouts.

Yogastudio`s schieten als paddestoelen uit de grond. Ben je fan geworden van Yoga? Wil je het eens uitproberen? Veel sportscholen bieden ook yogalessen aan. Komt er een moment dat je niet anders wil dan elke workout yoga doen, dan kan je ook kiezen voor één van de talloze yogascholen. Deze vind je met name in de steden.

Vind hier jouw sportschool met yoga.

Hardlopen

Een ongekend populaire sport van dit moment is hardlopen. De populariteit heeft enigszins dezelfde achtergrond als Bootcamp, namelijk dat hardlopen goedkoop is om mee te starten. Het enige dat nodig is, zijn een paar schoenen en een sportoutfit. Door de grote hoeveelheid sporters die hardlopen zijn er ook een hoop ontwikkelingen rondom het hardlopen. De meest voorname ontwikkeling is wel die van de smartwatch/app. Bijna alle hardlopers gebruiken een app tijdens de workout om de voortgang bij te houden, of om de resultaten te delen/analyseren.

De toekomst van sportscholen

Er zijn een aantal trends die zich afspelen rondom sporten. We bespreken hier de belangrijkste trends.

Meer afwisseling

Sporters willen steeds meer verschillende sporten uitproberen. De hoeveelheid verschillende sporten die men tegenwoordigt beoefend is veel groter dan vroeger. Dit heeft 3 redenen.

Allereerst is het (commerciële) aanbod beter en diverser. Doordat sportscholen zo hard werken aan hun onderscheidende vermogen, zie je ook dat ze snel nieuwe sporten omarmen. Zeker wanneer die nieuwe sport een voorsprong kan geven op concurrenten. Doordat bestaande sportscholen deze nieuwe sporten aanbieden, is het makkelijk om ook die nieuwe sport uit te proberen.

Ten tweede zijn veel sporten goedkoper geworden. Met name de instap voor sporten in goedkoper geworden. Je kunt ergens een abonnement afnemen of starten met een strippenkaartje.

Als laatst geven platforms zoals SportscholenCheck.nl de sporter uitleg over verschillende nieuwe sporten. Het is makkelijker om een nieuwe sport uit te proberen wanneer er voldoende informatie en reviews online aanwezig zijn. Dan ben je zeker dat je een goede keuze maakt.

Apps

De sportapps hebben nu echt hun voet aan de grond. Bijna alle sporters hebben wel een sportapp op hun telefoon staan. Voor hardlopers is er een oneindige lijst aan apps die sporters ondersteunen in hun prestaties. Bijvoorbeeld Runtastic, RunGo, Endomondo en Runkeeper. Voor wielrenners is er Strava, Relive, MapMyRide en BikeComputer. En voor in de sportschool is er iMuscle, Sworkit, Daily Burn en Fitstar Personal Trainer. De grote sportschoolketens hebben zelfs hun eigen app die je helpt bij het sporten.

Virtual classes

Virtual classes zie je steeds vaker. In plaats van in een groep spinnen, zit je nu in je eentje voor een groot scherm. Hierdoor heb je het gevoel dat je er helemaal in zit. Zeker met de opkomst van Virtual Reality zal dit steeds verder gaan. Tot het moment dat jouw Personal Trainer virtueel naast je staat tijdens jouw workout.

Weet jij nu wat je wilt? Vind jouw sportschool hier

Laat een Reactie achter