Motivatie is het grootste obstakel om echt te sporten. We helpen je in dit artikel om gemotiveerd te blijven. Volg je deze 10 tips, dan gaat het je lukken om gemotiveerd te blijven om te gaan sporten.

Je kent het wel. Je hebt weinig energie overdag, bent niet happy of bent onzeker over je lichaam. Dus, je gaat ervoor. Op naar de sportschool. Als je thuiskomt een gezonde smoothie of een shake. Vroeg naar bed en morgen wil je weer. De volgende dag voel je je fit. Super blij dat je een workout hebt gedaan. Je straalt helemaal. Mensen vragen je waarom je zo vrolijk bent. Je vertelt ze dat je heerlijk hebt gesport gisteravond. Het lukt je dan ook om 2 weken achter elkaar 3 keer naar de sportschool te gaan.
Maar dan komt er een drukke week. Je hebt eigenlijk maar 1 avond tijd om te sporten en eigenlijk geen motivatie. Op die avond krijg je jezelf niet van de bank af. Je zegt tegen jezelf: “even rust na al die drukke avonden”. En: “volgende week pak ik het weer op”. Maar, volgende week is het ook lastig om weer te gaan sporten. Op dinsdag ga je naar de sportschool, maar je merkt al snel dat de energie en kracht die je 2 weken geleden had er niet meer is. Toch maak je jouw workout af. De volgende dag heb je gigantische spierpijn. Dat duurt meer dan 2 dagen. Je gaat dus niet sporten. Donderdag probeer je het weer, maar na een half uur hou je het voor gezien. De motivatie is 0. Toch niet meer zo fit als je dacht. Uiteindelijk verval je weer in je oude ritme en denk je:

Pff, weer een keer gefaald om te blijven sporten

Je denkt: Hoe komt dat nou? Waarom lukt het anderen wel, maar mij niet? Wat doen zij dan anders?

Je bent niet de enige met deze gedachten. Duizenden mensen willen graag meer sporten en het is het meest voorkomende goede voornemen voor het volgende jaar. Meer sporten.

Hoe je jezelf motiveert, dat vertellen we je in deze blog. We geven je alle handvaten om gemotiveerd te blijven tijdens het sporten. Want, motivatie is alles. Je krijgt van ons 10 tips.

#1 Pak je sporttas al de avond van tevoren

De eerste tip is om je fitness-tas al de dag van tevoren te pakken. Dit is een psychologische truc. Doordat je jouw tas al hebt gepakt heb je eigenlijk al afgesproken met jezelf dat je gaat sporten morgen. Het is natuurlijk ook lekker handig voor de volgende dag. Je hoeft alleen je tas te pakken om te gaan sporten.

#2 Maak een routine en breek er nooit mee in 66 dagen

Consistentie is alles. In het inleidende verhaal lees je over iemand die de routine niet houdt. Bij roken duurt het een aantal maanden voordat de routine van het roken uit je systeem is. Dat is bij sporten andersom ook zo. Het duurt 66 dagen voordat je een gewoonte aanleert. Dus maak een routine voor jezelf en hou daar minimaal 66 dagen aan vast. Dan zit het in je ritme en is het veel makkelijker om jezelf te motiveren.

#3 Zorg dat je goed slaapt

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je meer energie hebt om te gaan sporten. Als je uitgeslapen bent zal je sneller naar de sportschool gaan. Ook voor je workout is nachtrust essentieel. Je moet ervoor zorgen dat je spieren kunnen herstellen. Af en toe een dutje op de bank of in de tuin kan ook ontspannend werken. Heb je geen tuin? Je kunt ook gaan voor een hangmat met standaard.

#4 Doe het samen met een buddy

Er zijn 2 vormen van motivatie. Intrinsieke motivatie, die komt van binnenuit. En extrinsieke motivatie, die komt van buitenaf. Een buddy is perfect voor de extrinsieke motivatie. Jouw buddy motiveert je om de routine vast te houden. Andersom kan jij natuurlijk ook jouw buddy motiveren. Door het samen te doen vergroot je de kans aanzienlijk dat je sporten echt in jouw systeem slijpt.

#5 Stel SMART-doelen op

Het opstellen van doelen is heel belangrijk. Het is voor jouw motivatie ontzetten belangrijk om een doel voor ogen te hebben. Je stelt goede doelen voor jezelf op. SMART doelen betekent:

  • Specifiek: de doelstelling moet specifiek zijn. Het moet meteen duidelijk zijn waar het precies om gaat.
  • Meetbaar: de doelstelling moet meetbaar zijn. Het liefst dus in cijfers uitgedruk. Een doelstelling die niet meetbaar is: “ik wil me beter voelen”. Een doelstelling die wel meetbaar is: “ik wil 2 kilo afvallen in de komende 8 weken”.
  • Ambitieus: om de doelstelling ook uitdagend te maken zal je voor een ambitieuze doelstelling moeten kiezen
  • Realistisch: is de doelstelling realistisch/haalbaar? Mag je van jezelf verwachten dat je het doel kan behalen? Zo niet, pas dan je doelstelling aan.
  • Tijdsgebonden: In welke tijd moet het doel bereikt zijn. Zonder er een deadline aan te hangen kan het een eeuwige doelstelling zijn en dat is voor jouw motivatie niet handig.

#6 Onthoud altijd waarom je bent gaan sporten

Motivatie zit in je hoofd. Soms is het dus goed om jezelf eraan te herinneren waarom het belangrijk is dat je gaat sporten. Dat helpt je om van de bank af te komen. De reden waarom je bent begonnen is belangrijk genoeg om je systeem ervoor om te gooien.

#7 Wissel af

Het is belangrijk om jouw workout uitdagend en spannend te houden. Dit doe je door afwisseling in je workout te brengen. Zo kun je afwisselen in:

  • Locatie: Ga eens naar buiten, het park in of naar het zwembad.
  • Oefeningen: Wissel af in oefeningen. Zorg dat je trainingsschema voldoende afwisseling bevat
  • Buddy`s: het is goed om 1 vast buddy te hebben, maar door af en toe met anderen te sporten houd je het afwisselend. Je kan leren van anderen en het is leuk.
  • Supplementen: probeer af en toe een andere smaak van je shake of een totaal andere shake

Zorg wel dat je voorkomt dat je afwisselt in het schema/de routine. Daar moet je, koste wat het kost, consistent in blijven.

#8 Zorg voor een levensstijl met sport erin

Door sporten echt serieus op te pakken wordt het ook echt onderdeel van je leven. Zorg dus ook dat jouw levensstijl op sport aansluit. Dus, zorg dat je vrienden opbouwt in de sportschool, dat je meedoet aan de groepslessen en dat je met evenementen van de sportschool meedoet. Zo wordt sport echt een onderdeel van je leven en is het veel makkelijker om jezelf te motiveren.

#9 Draag jouw favoriete gymkleding

Dat klinkt als een klein, onbenullig ding, maar het motiveert zeker om te gaan sporten. Als je leuke, sexy, fijne gymkleding hebt waar je je helemaal op je gemakt in voelt zal je zien dat sporten makkelijker gaat. Het is dus handig om voordat je jouw schema op gaat pakken een dagje gaat shoppen voor jouw ideale gymkleding.

#10 Muziek

De laatste factor om jou gemotiveerd te krijgen en houden voor sport is muziek. De juiste muziek helpt enorm bij de workout. Van muziek kan je ook zin krijgen om te gaan sporten. Zoek op Spotify of Soundcloud naar muziek voor in de gym. Er zijn ontelbaar lijsten en mixen die jou motiveren om te sporten. Vraag ook naar andere sporters wat voor afspeellijsten zij hebben. Dat helpt om ook de ideale lijst voor jou te vinden.

Heb je zelf nog andere tips? Zet ze dan hieronder als reactie en help andere sporters gemotiveerd te blijven!

Laat een Reactie achter