Eerder hadden we het al over wat een sportschool nu precies is. Toen kwamen de groepslessen ook al voorbij, omdat veel sportscholen die aanbieden. Ze worden steeds populairder. Bijna iedere sportschool biedt ze aan. Logisch ook, want samen sporten is toch altijd het leukst. We bespreken in deze blog een aantal hoofdonderwerpen van de groepslessen. Namelijk, zijn groepslessen nu goed om van af te vallen? En, welke soorten groepslessen zijn er altijd? Als laatste, hoe vind je ik een sportschool met groepslessen?

Hier vind je een sportschool met groepslessen bij jou in de buurt.

Afvallen groepslessen

Veel mensen die af willen vallen doen groepslessen. Groepslessen zijn een uitstekende workout om af te vallen. Dit komt doordat de motivatie bij groepslessen heel hoog is. Je wilt met de groep meedoen en alles eruit halen. Daarnaast is er, behalve bij virtual groepslessen, ook een docent aanwezig die jou motiveert en stuurt. Hierdoor doe je oefeningen beter en ga je dieper dan je in je eentje had kunnen gaan.

De voordelen om ervan af te vallen zijn dat er bij groepslessen:

  • Extra motivatie is om alles uit je workout te halen.
  • Vaak geschoolde instructeurs zijn die je helpen met de uitvoering van de oefeningen.
  • Al tientallen jaren ervaring is over hoe je de perfecte workout in elkaar zet.
  • Een begin en een eind is. Je kunt moeilijker stukjes overslaan of eerder naar huis.
  • Je kunt varieren in verschillende groepslessen, zo doe je allerlei soorten oefeningen.
  • Altijd een fun-factor is.
  • Motiverende muziek aan staat.

Type groepslessen

De lessen zijn er natuurlijk in alle soorten in maten. Zo zijn er cardio workouts, krachtoefeningen, fietsoefeningen, yoga, pilatus, etc. We hebben de groeplessen in 2 stukken opgeknipt. Allereerst bespreken we de Les Mills lessen, die zijn wereldberoemd. Daarna bespreken we de overige groepslessen.

Les Mills

Les Mills is de grootste aanbieder van groeplessen wereldwijd. Hun groepslessen worden in wel 17.500 sportscholen ter wereld gegeven. Een heel deel van de bekende groepslessen komt uit hun koker.

Les Mills – Bodypump

Dit is de originele barbel les gericht op het gehele lichaam van ongeveer 60 minuten. Je kiest zelf de gewichten voor deze les. Professionele instructeurs en muziek zwepen je op om alles eruit te halen.

Les Mills – Bodycombat

Bodycombat is gebasseerd op allerlei vechtsporten zoals karate, taekwondo, kung fu, kickboxen en tai chi. Het zijn eenvoudige bewegingen die je moet doen. Stoten en trappen doe je in de lucht.

Les Mills – Bodybalance

Bodybalance is gebasseerd op yoga, tai chi en pilates. Je werkt aan je balans door allerlei houdingen aan te nemen. Tijdens de oefeningen is er speciale aandacht voor de ademhaling. Een fijne workout voor de beginner. Je hoeft dus geen yoga of tai chi ervaring te hebben. Dit is dus de perfecte manier om er kennis mee te maken.

Les Mills – Cxworx

Cxworx is gericht op de BBB: Buik, Benen en Billen. De oefeningen zijn gericht op een sterker lichaam en slanke(re) taille. Je gebruikt bij Cxworx ook gewichten en weerstandsbanden.

Les Mills – Bodyattack

Dit is een intense les die atletische bewegingen met krachtoefeningen combineert. Je kan meedoen als gevorderde, maar ook als beginner.

Les Mills – RPM

Dit is een fietsoefening op muziek. Deze workout is gericht op de verbranding van zoveel mogelijk calorieën. Tijdens de ‘fietstocht’ kom je beklimmingen tegen en zal je af en toe aan moeten zetten voor een sprintje. Je bepaalt zelf de intensiteit.

Les Mills – Sh`bam

Sh`bam is een dansoefening. Het zijn geen ingewikkelde dansmoves, dus ook voor beginners prima te doen. De instructeur doet de dansbewegingen voor. Dit is echt een groepsles waar fun belangrijk is.

Les Mills – Bodyjam

Ook Bodyjam is een dansoefening. Bodygam ondervangt de genres Dance, Hip Hop, Drum ’n Bass en Trap. Een groepsles voor mensen die graag een dansje wagen.

Les Mills – Bodystep

Dit is een cardioworkout gericht op billen en benen. De basis is eigenlijk het op en af lopen van de trap. Tussen de bewegingen komen ook lunges en squats door voor de optimale workout.

Les Mills – The Trip

The Trip is een workout met de fiets. Maar, in plaats van fietsen door mooie landschappen, beklim je nu een steile gletsjer. Tijdens de tour kom je door de stad van de toekomst.

Les Mills – Tone

Tone is een combinatie van verschillende onderdelen. Zo zit er een deel kracht-, core- en cardiotraining. Deze workout helpt bij het verbranden van calorieën, sterker worden, verhogen van je energielevel en het verhogen van je flexibiliteit. Je bepaalt zelf de intensiteit.

Les Mills – Barre

Barre is afgeleid van ballet. Helemaal niet gek eigenlijk, want balletdansers zijn super fit, flexibel en sterk.

Overig groepslessen

Naast alle bekende lessen van Les Mills zijn er nog oneindig veel andere lessen. Hieronder vind je de meest bekende lessen.

Spinning

Een spinninggroepsles is een workout waarbij je met andere sporters plaatsneemt op de fiets. Je kan net als bij Les Mills – The Trip door landschappen fietsen, maar de ouderwetse vorm van Spinning is eigenlijk gewoon fietsen op aanwijzing van de instructeur. De fietsen hebben ontzettend zware wielen en geen rem. De workouts duren vaak zo tussen de 30 minuten en een uur.

Virtual spinning

Bij virtual spinning is er geen instructeur, maar fiets je mee met een groot beeld. Je fietst daar door allerlei landschappen en via de speakers hoor je wat je moet doen.

Yoga

Yoga wordt ook bijna altijd als groepsles aangeboden. Er zijn steeds meer sportscholen die dit aanbieden. Bij yoga neem je verschillende houdingen aan en houdt die voor bepaalde tijd vast. Het ligt aan de soort yoga welke houdingen je inneemt en hoe lang je die vasthoudt. Yoga is doorgaans niet een hele zware workout voor je spieren. Wel vraag het veel van je balans en flexibiliteit.

Bodyshape

Dit zijn oefeningen die erg lijken op aerobics en dans. Bodyshape is een combinatie tussen kracht en cardio fitness. Je verbrandt door de combinatie een hele berg calorieën, dus goed voor het afvallen.

Buikspierkwartier

Voor stalen buikspieren. Je doet een kwartier lang oefeningen vol gericht op je buikspieren. Je ligt op een matje en door allerlei verschillende houdingen aan te nemen train je jouw buikspieren van alle kanten.

Club Power

Dit is een groepsles waarbij je gebruik maakt van halters. Je werkt aan alle spieren in je lichaam. Met muziek en je coach op de achtergrond train je alle belangrijke spiergroepen.

Zumba

Zumba is een populaire dans-workout. Je doet een hele intensieve dans die eigenlijk een beetje tussen cardio en krachttraining in zit. Zumba wordt wereldwijd als groepsles gedaan.

Kickfun

Met opzwepende muziek maak je trappen en stoten in een bokszak. Het is een soort kickbox workout van ongeveer een uur.

Bootcamp

Ook deze groepsles wordt steeds populairder. Bij bootcamp workouts heb je over het algemeen nauwelijks materialen en doe je de meeste oefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Boocamp is het leukst om buiten te doen. Je ziet vaak in het park groepjes mensen die bezig zijn met een bootcamp workout. Door alle frisse lucht en de harde workout, ben je helemaal voldaan na de workout.

Sportschool met groepslessen vinden?

Zoals gezegd, bijna elke sportschool biedt wel groepslessen. De grote sportschoolketens Basic Fit en Fit For Free hebben ook groepslessen. Let op; hiervoor met je bij hen wel extra betalen.

Via deze link vind je alle sportscholen met groepslessen.

Amsterdam Groepslessen

Rotterdam Groepslessen

Den Haag Groepslessen

Utrecht Groepslessen

Laat een Reactie achter