4 vervelende kwaaltjes tijdens en na het sporten en hoe je er vanaf komt
Sporten is heerlijk. Het zorgt ervoor dat je fit wordt, lekker in je vel zit en daardoor voel je je vaak fantastisch na een workout. Maar sporten is ook niet altijd alleen maar leuk. Je krijgt last van kramp, kan dagen niet meer lopen van de spierpijn of loopt een blessure op. Hoewel sporten erg belangrijk is, kan het ook geen kwaad om tussendoor genoeg rust te nemen op je lichaam weer op adem te laten komen. Je spieren hebben tijd nodig om te herstellen en klaar te zijn voor de volgende training. Ben je ook direct verlost van deze vervelende kwaaltjes waar je tijdens of na het sporten nog wel eens behoorlijke last van kan hebben.
Zweetvoeten
Heb je last van zweetvoeten tijden het sporten? Dat kan erg vervelend zijn. Niet alleen vanwege de nare geuren die het met zich meebrengt, maar ook omdat het niet fijn sport. Je gaat glibberen in je schoenen en loopt daardoor toch minder lekker. Dat je gaat zweten tijdens het sporten is natuurlijk volkomen normaal. Daar kun je ook niet zoveel tegen doen. Je zweet namelijk omdat je lichaam zich afkoelt via het vocht dat je lichaam verlaat. Tijdens het sporten krijg je het al snel warm en dus moet je lichaam die warmte ook weer kwijt. Maar wanneer je er erge last van begint te krijgen, wil je daar het liefst iets tegen doen. Kijk als eerst eens kritisch naar je sportschoenen. Deze moeten goed luchtdoorlatend zijn. Op die manier komt er nog lucht bij je voeten en is de kans wat kleiner dat je overmatig gaat zweten. Ook de juiste sportsokken zijn belangrijk, kies altijd voor een vochtopnemend materiaal. De meeste sportsokken zijn daar ook speciaal voor gemaakt. Heb je de juiste schoenen, maar worden je zweetvoeten niet minder? Gebruik dan een voetspray tegen zweetvoeten. Op die manier pak je het probleem echt bij de bron aan en het werkt direct.
Maag- en darmproblemen
Het is een bekend verschijnsel onder sporters, vooral hardlopers, dat ze last krijgen van verschillende maag- of darmproblemen tijdens het sporten. Dat is natuurlijk erg vervelend en kan erg stressvol zijn. Wanneer je hebt bedacht lekker een rondje te gaan hardlopen wil je je niet zorgen om het feit dat je halverwege ineens hoognodig naar het toilet moet. Klachten die hierbij ook veel voorkomen zijn bijvoorbeeld misselijkheid, gevoel van aandrang of overgeven. Erg vervelend als je juist door het sporten lekker fit wilt worden. Wanneer je dit soort klachten vaak ervaart is het belangrijk om te letten op je voeding. Het is meestal toch een kwestie van uitproberen, wat voor de één goed werkt, kan voor de andere helemaal anders uitpakken. Je kunt bijvoorbeeld geruime tijd van te voren niet eten zodat je maag niet te vol zit. Ben je snel misselijk, dan kan het ook zijn dat je juist te weinig gegeten hebt of dat je last hebt van bepaalde bewegingen.
Loopneus
Je kent het wel. Die vervelende loopneus die je elke keer moet ophalen wanneer je lekker in je workout zit. Het slijm en snot dat je elke dag produceert zorgt ervoor dat bacteriën niet via je luchtwegen je lichaam binnenkomen. Het dient dus als het ware als een beschermlaagje en je slikt het gewoon door. Tijdens het sporten, vooral in de buitenlucht, raakt je neus echter geïrriteerd en maakt het meer slijm aan. Het is dus geen overbodige luxe om tijdens het hardlopen wat zakjes bij je te hebben. Want hoewel een loopneus niet gevaarlijk is, is het wel behoorlijk irritant.
Vermoeide spieren
Ben je lekker bezig geweest in de sportschool en heb je verschillende spiergroepen flink aangepakt? Dan is de kan aanwezig dat je de volgende dag je bed niet meer uit kunt komen van de spierpijn. Je hebt veel gevraagd van je lichaam en dan kan het gebeuren dat je spieren overmatig belast zijn. Dit merk je meestal de volgende dag en het kan wel een paar dagen aanhouden. Soms voel je al tijdens het sporten dat je spierpijn hebt. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer er tijdens het hardlopen verzuring ontstaat in je benen. Ze kunnen je dan bijna niet meer dragen. Het beste kun je dan wel iets rustiger aandoen. Je lichaam kan zich wel herstellen, maar je moet niet doorgaan totdat er blessures ontstaan. Om spierpijn zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om je workout altijd te beginnen met een warming-up en te eindigen met een cooling-down. Zo worden je spieren rustig warm en kunnen ze alvast wennen aan de belasting die ze te wachten staat. Andersom geldt voor de cooling-down dat je spieren niet te snel afkoelen. Ook is het verstandig om je spieren op dat moment rust te geven, maar wel op een rustige manier in beweging te blijven.